1970 - 2021

51 år

L A N D S K R O N A

f  i  l  m  s  t  u  d  i  o

LUCKA 1

Det spökar
Huset där bio Maxim finns uppfördes 1905. Tanken var att här skulle det finnas en saluhall men slaktarna ville inte betala någon hyra då det var gratis på torget. Efter några år som café blev biografen 1914 Svea-Teatern, ”smakfullt dekorerad och med bekväma sittplatser”. Premiärfilmen var ”Fredsängeln”. Biljetten kostade 35 öre.

Bion byggdes om 1918 till en av Sveriges ”allra modernaste kinoteatrar”. Efter en genomgripande renovering 1935 döptes bion om till Grand och ersatte samtidigt de hårda stolarna till mer plyschbeklädda resårstolar. 1971 lades Grand ner och användes istället till bingo och teater, för att 1979 bli en ren porrbiograf med namnet Maxim.

Kommunens kulturnämnd tillsammans med TBV och Arnold Öhgren tog 1985 över driften, följd av dottern Marie Öhgren. Svenska Bio tog över efter en större ombyggnad 2015.

Men visste du att här också finns oroliga andar och gengångare. Åtminstone påstår de som bor eller har bott i fastigheten det. Det händer mycket mystiska och oförklarliga saker i det här huset, säger flera hyresgäster. Och bion har sitt eget spöke.

Spöken förekommer också i Charles Dickens julsaga "A Christmas Carol" från 1843. Berättelsen har filmatiserats åtskilliga gånger. År 2009 gjordes en animerad version av ”A Christmas Carol”. I huvudrollen ses Jim Carrey.

Ebenezer Scrooge är en sur och girig gubbe som hatar julen. På julaftonskvällen 1843 får Scrooge besök av sin bortgångne kompanjon Jacob Marleys vålnad. Marley säger att Scrooge måste bättra sig så att denne inte får ännu tyngre och längre kedjor än de han själv har. Scrooge blir sedan hemsökt av tre andar som tar med honom på en resa där han skall återupptäcka det som han för längesen har lämnat ifrån sig - den sanna meningen med julen.

Se trailern om du vågar …

Se den HÄR