1970 - 2021

51 år

L A N D S K R O N A

f  i  l  m  s  t  u  d  i  o

LUCKA 11

Stig-Helmers jul
Många drömmer om en vit jul. Vi vill gärna sitta och mysa med tända ljus och känna doften av gran och glögg medan snön faller sakta utanför fönstret. Ändå är det många som väljer att resa bort till varmare breddgrader, till sol och bad och dans kring granen i poolen.

I ”Sällskapsresan” (som egentligen heter ”Sällskapsresan eller Finns det svenskt kaffe på grisfesten”) är det Kanarieöarna som hägrar. Vi får följa det nygifta paret Storch på bröllopsresa, fylltrattarna Robban och Berra som letar efter Pepes Bodega där man ska kunna köpa extra stark rom i vinflaskor, de äventyrslystna systrarna, den snälle norrmannen och inte minst antihjälten Stig-Helmer Olsson som är på sin första charterresa och blir skamlöst utnyttjad för att smuggla pengar till ett byggprojekt. Men vem tar hem spelet i slutet? Jo, naturligtvis den lite töntige Stig-Helmer, precis som det ska vara i den bästa av sagor.

Lasse Åbergs ”Sällskapsresan” hade premiär 1980. Till i dag 40 år senare är det ingen svensk film som har lyckats klå filmens antal besök och popularitet. Filmen har blivit ett folkkärt fenomen, och när den ännu en gång visas på tv i jul sitter vi där och skrattar för femtioelfte gången åt Stig-Helmer, när han trycker på juiceknappen ovanför flygplansstolen.

Se sex klassiska scener från filmen HÄR