1970 - 2021

51 år

L A N D S K R O N A

f  i  l  m  s  t  u  d  i  o


LUCKA 12

 Animerad film
 Animerade filmer till jul är populärt. Animerad film är en serie ihopsatta bilder som skall se ut som rörelse. Det kan vara tecknad film, datoranimering men också en samling enbildstagningar av dockor där man skapar en liten rörelse i taget. Ett sådant exempel är "Fablernas värld" som man kunde se på TV förr.

En av de mest originella animerade filmerna och som anses vara banbrytande inom genren är "Nightmare Before Christmas". Den gjordes 1993 och använder ingen datorgrafik alls utan man har tagit en serie stillbilder efter att man har flyttat lite och ändrat på en dockas kroppsdelar.

Filmen utspelar sig i en fantasivärld där varje högtid har en egen stad. I Halloween Town härskar Jack, ett skräckinjagande benrangel som tröttnat på Halloween och vandrar iväg och hamnar i Christmas Town. Han blir genast förtjust i stämningen i denna underliga stad. När han kommer hem igen experimenterar han för att ta reda på vad julen egentligen är. När han funnit svaret, bestämmer han att Halloween Towns invånare ska ta hand om den kommande julen. Man för jultomten till Halloween Town på semester över julen medan Jack tar över hans uppgifter. Detta blir naturligtvis inte så lyckat, det var nog inte så bra att försöka ta jultomtens plats. Och så måste Jack ställa allt tillrätta igen.

Filmen innehåller många fantastiska sångnummer och har fått lite av en kultstatus. 

​Se en trailer HÄR