1970 - 2021

51 år

L A N D S K R O N A

f  i  l  m  s  t  u  d  i  o

LUCKA 13

Widerberg, Wollter ... och så Glans
Den 13 december klockan kvart över tio på förmiddagen pågår ett rån på ett postkontor på Hälsingegatan i Stockholm. En ensam gärningsman håller både personal och kunder som gisslan medan han plockar till sig av pengarna. Mitt i denna dramatik kommer ett Luciatåg med dagisbarn. Alla på postkontoret håller sig helt stilla under pistolhot och vi håller andan. Vad kommer att hända?

Detta är inledningen till ”Mannen från Mallorca” av Bo Widerberg. Filmen kom 1984 och bygger på romanen ”Grisfesten” av Leif GW Persson. Postrånet i början och jakten på rånaren leder efter gediget polisarbete vidare ända till regeringsnivå. Underlaget är den så kallade Geijeraffären.

Åtta år tidigare hade Widerberg gjort ”Mannen på taket” och den filmen bygger på romanen ”Den vedervärdige mannen från Säffle” av Maj Sjöwall och Per Wahlöö. Här börjar det med ett bestialiskt mord på en patient på Sabbatsbergs sjukhus. I rollen som kommissarie Martin Beck ser vi Carl-Gustaf Lindstedt. Det är en spännande thriller med trovärdigt och vardagligt polisarbete men också en hel del action. Mest känd är nog scenen när en polishelikopter kraschar i herrtoaletten på Odenplan. Producenten hade av försäkringsskäl förbjudit filmfotografer att medverka, så Widerberg filmade själv med handkamera inifrån toaletten.

I båda dessa filmer spelar Sven Wollter vanlig svensk polis, en vad man brukar kalla schyst snut. Det är bara två av hans otaliga roller från slutet av 50-talet, då han debuterade, till den 10 november 2020, då han dog. ”Mannen från Mallorca” ligger på svtplay.

Men idag är det Lucia och det är en fin svensk tradition. Och vi vet ju alla varför vi firar Lucia just här i Sverige eller …?
Johan Glans förklarar HÄR