1970 - 2021

51 år

L A N D S K R O N A

f  i  l  m  s  t  u  d  i  o

​​

LUCKA 16
Reklam på bio
Reklamfilmen är nästan lika gammal som biograferna själva. Det var 1915 som den första reklamfilmen såg dagens ljus. De första reklamfilmerna kan beskrivas som rörliga stillbilder ihopsatta till långa nyhetsjournaler med ett reklambudskap. Skådespelarnas rörelser och ansiktsuttryck överdrevs nästan alltid till det absurda. Man fick ta ut det maximala ur bilden eftersom man saknade det viktiga ljudet. 

Visningen var till en början inte organiserad utan fabrikanten fick själv förhandla med den enskilde biografägaren eller t.o.m. med biografmaskinisten. Och det var inte förrän mot slutet av 20-talet som visningarna organiserades i särskilda visningsföretag.

1929 när ljudfilmen kom försvann stumfilmsbiograferna efter hand. Samtidigt som ljudfilmen kom började kända personer att medverka i reklamfilmer för att tjäna lite extrapengar. Den första reklamfilmen med ljud och i färg spelades in 1939. Reklamfilmen har sedan under åren utvecklats.

Reklam på bio gör att själva filmen oftast inte startar ”i tid”. I Filmstudion slipper du dock reklaminslagen, skönt tycker nån, synd tycker nån annan, men å andra sidan startar filmen i tid. Vi har letat bland gamla reklamfilmer och hittat denna pärla från 1969 med Sten-Åke Cederhök och Sonya Hedenbratt. En reklamfilm för lågprisvaruhuskedjan EPA (Enhetsprisaktiebolaget).

​Se den HÄR