1970 - 2021

51 år

L A N D S K R O N A

f  i  l  m  s  t  u  d  i  o

LUCKA 18

Fellini 100 år
Under de 50 år som Landskrona filmstudio funnits har vi vid fem tillfällen visat filmer av Federico Fellini. Konstigt nog har vi aldrig visat ”Det ljuva livet” där Malmötösen Anita Ekberg badar med klänningen på i Fontana di Trevi i Rom. Marcello Mastroianni är först inte så hågad men lockas trots allt ut i vattnet. Vid inspelningen hade han våtdräkt under smokingen.

En annan känd film av Fellini är ”La Strada” från 1954. Anthony Quinn spelar Zampano, en cirkusartist med specialitet att spänna musklerna och på så sätt bända sönder kedjor som han spänt över bröstet. Han tar med sig den unga och alltför naiva kvinnan Gelsomina, spelad av Fellinis fru Giulietta Massina, på sina turnéer runt Italien. Hon blir hunsad och skamlöst utnyttjad av Zampano. Cirkus och burlesk humor är ständigt återkommande teman i Fellinis filmer men även utsatthet och drömmen om ett bättre liv.

Federico Fellini skulle ha fyllt 100 i år. Han föddes 1920 i Rimini vid Adriatiska havet, och om uppväxten där på 1930-talet berättar han i ”Amarcord” vilket är dialekt för ”jag minns”. Och visst minns han. Det är ett myller av mer eller mindre originella karaktärer, till exempel stadens kalaspingla ”la Gradisca”, den storbystade tobakshandlerskan, farbror Teo som klättrat upp i ett träd och vägrar komma ner om han inte får en kvinna. Det finns scener från familjelivet med mer eller mindre hysteriska utbrott men också mycket matlagning och möten vid middagsbordet. Och fascisternas stöveltramp kommer närmare för varje dag. I fokus för allt detta står Bruno, Fellinis unge alter ego, och alla hans kompisar i yngre tonåren, som alla just har upptäckt det där med sex.

Man kan inte hylla Fellini utan att även hylla Nino Rota och hans fantastiska musik. De båda hade ett livslångt samarbete.

Se trailer för "Det ljuva livet" HÄR
Se trailer för "La Strada" HÄR
Se trailer för "Amarcord" HÄR