L A N D S K R O N A

f  i  l  m  s  t  u  d  i  o

LUCKA 2

En cykel i present
​10-åriga Wadja i Saudiarabien önskar sig hett och innerligt en enda sak – en grön cykel som hon sett i en affär. Hon vill utmana sin bäste kompis Abdullah i kappkörning. Men inte nog med att cykeln är dyr, det är dessutom förbjudet för flickor att cykla. Det är även förbjudet för 10-åriga flickor att leka med pojkar. Wadja, som är envis och gatusmart, har affärssinne. Hon flätar armband och säljer, hon kopierar musik på kassettband och säljer. Men det räcker inte långt. Så när skolan utlyser en tävling i Korankunskap sätter hon igång och pluggar. Hon vinner tävlingen men får inte behålla vinstpengarna. Hon sviks av vuxenvärlden. Hennes mamma, som sviks av sin man och hans familj, tar dotterns parti och hjälper henne. Wadja får sin cykel och vinner över Abdullah.

Den här filmen heter ”Den gröna cykeln” och den är unik, för den är gjord av en kvinna i Saudiarabien. Haifaa Al Mansour heter regissören som lyckades med denna bedrift trots att kvinnor inte får röra sig fritt. Ibland fick hon regissera gömd inne i en minibuss. Hon vill med filmen hylla och uppmuntra flickor att följa sina drömmar och kämpa för sin frihet.

Filmstudion visade ”Den gröna cykeln” hösten 2013. Det är den första saudiska film vi har visat, för det finns egentligen ingen filmindustri i Saudiarabien. Från början av 1980-talet till för två år sedan var biografer förbjudna. Haifaa Al Mansour har sedan ”Den gröna cykeln” gjort filmen ”En kvinnas val”. Den kan du se om du är medlem i höstens digitala Filmstudio Play.
Se en trailer för "Den gröna cykeln" HÄR

Besök Studio:Play och se "En kvinnas val" HÄR


1970 - 2021

51 år