L A N D S K R O N A

f  i  l  m  s  t  u  d  i  o

  

LUCKA 20
Den kända joddelsången
Julafton, klockan är 15.00, dags för ett av årets mest sedda TV-program. Framför TV:n sitter 3,3 miljoner tittare bänkade för att se ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul”. Programmet har visats varje jul i TV sedan 1960. Ett av inslagen är den älskade ”En tokig sång” eller ” Dvärgarnas joddelsång” ur Snövit. Den svenska texten gjordes av Bernt Dahlbäck.

Sången har egentligen inte mycket med jul att göra, men har ändå betraktats som en julsång. Bl.a. har både Kikki Danielsson och Drängarna spelat in den på sina julskivor.

Filmen "Snövit och de sju dvärgarna" är från 1937 och är baserad på Bröderna Grimms version av en tysk folksaga. Snövit är världens första tecknade långfilm i färg. Filmen hade svensk premiär 27 september 1938. Walt Disney hyllade Tatjana Angelini som gjorde Snövits röst i Sverige och sa bl.a. att hon var bäst i rollen. Sedan omdubbningen 1982 görs dock Snövits röst av Anna-Lotta Larsson.

Filmen tog tre år att göra och över två miljoner teckningar gjordes, men endast 250 000 användes i filmen. 750 personer arbetade med den och 80 musiker hjälpte till att bidra till dess musik.

​Så låt oss se och höra dvärgarnas joddelsång    HÄR 


1970 - 2021

51 år