1970 - 2021

51 år

L A N D S K R O N A

f  i  l  m  s  t  u  d  i  o

LUCKA 23

Kattaråmpa
- Jag minns barndomens jular när släkten samlades för att fira jul. Trångt blev det för man bodde inte så stort, men plats fick vi ändå. Det var  prinskorv, köttbullar, skinka och brunkål. Hemmagjord sylta och grisatassar. Visst smakade brunkålen bättre då. Vi barn tjatade hela tiden "när kommer tomten?” och de vuxna svarade ”vi måste diska först!”. Och sen kom tomten och mycket papper blev det. Konstigt inte fler julklappar kom bort. När alla var nöjda skulle det dansas kattaråmpa. Eftersom det var trångt i lägenheten drogs långdansen ut i trapphuset, upp på tredje våningen och ner igen. Ibland en runda i källaren också. Ack ja, barndomens härliga jular.

En annan långdans är den som förekommer i ”Fanny och Alexander”. En på den tiden mastodontfilm med hela femtiofyra rollfigurer. Den levnadsglada teaterfamiljen kontra den stränga på biskopsgården hade sin motsvarighet i Bergmans egna barndomsupplevelser. Lägenheten där familjen Ekdahl bor är en mer eller mindre exakt kopia av Bergmans mormors lägenhet.

Filminspelningen inleddes 7 september 1981 och skulle hålla på längre än någon av Bergmans andra filmer. Det började bra men det fortsatte med katastrofer. 

  • Sven Nykvist och Bergman höll nästan på att bli krossade av en travers som föll ned i golvet.
  • Vid ett annat tillfälle bröt chefselektrikern bägge benen.
  • Maskören drabbades av kotförskjutning och kunde inte arbeta.
  • En stuntman fattade eld.
  • Värst verkar influensaepidemin ha varit, den slog ut halva truppen, däribland både regissör och fotograf.
  • Fanny och Alexander skulle ha en äldre syster som skulle spelas av Bergmans dotter Linn Ullman. När hon inte fick ledigt från skolan strök Bergman rollen helt.
  • Rollen som biskopen Vergérus var först tänkt för Max von Sydow men hans agent försökte förhandla sig till ett orimligt gage, vilket enligt honom själv var det största misstaget i hans karriär. I stället spelades rollen av Jan Malmsjö.


Vid Oscarsutdelningen 1984 fick Fanny och Alexander fyra Oscars. För bästa utländska film, bästa foto Sven Nykvist, bästa scenografi Anna Asp och bästa kostymdesign Marik Vos.

Se den klassiska långdansen HÄR 
(Du kanske måste klicka på bilden för att få ljud!)

Filmen kan du se på Annandag jul 26/12 på SVT 2 kl. 14.30