1970 - 2021

51 år

L A N D S K R O N A

f  i  l  m  s  t  u  d  i  o

LUCKA 24

Änglar, finns dom?
Nej, det här handlar inte om Jarl Kulle och Christina Schollin och deras för den tiden heta kärleksscener i skärgårdsmiljö. Det här handlar om julfilmernas julfilm ”Livet är underbart” från 1946. Här möter vi den inte helt fullärda ängeln Clarence Odbody som måste utföra ännu ett uppdrag för att bli 100 % ängel och få sina vingar. Han får, liksom vi åskådare, se hur George Bailey, spelad av James Stewart, lever sitt liv i den lilla staden Bedford Falls. George är en riktigt snäll människa men har offrat många av sina drömmar för att hjälpa andra. Han känner sig misslyckad och får för sig att livet skulle vara bättre för alla utan honom. Han bestämmer sig alltså för att ta sitt liv på julafton.

Det är då ängeln Clarence ingriper. Han låter George se hur livet i Bedford Falls skulle ha sett ut om han aldrig hade funnits. Katastrof. George tar sitt förnuft till fånga. Hemma väntar hans underbara fru Mary, spelad av Donna Reed, deras barn och alla vänner.

Filmen blev ingen succé när den kom men numera ligger den högt upp på listan över Amerikas 100 bästa filmer. Den visas traditionellt varje jul i USA såväl som i Sverige och säkert på många andra ställen i världen.

Förresten: Under julgranen hittar George ett paket med ”Tom Sawyers äventyr” med hälsningen ”Dear George. Remember no man is a failure who has friends. Thanks for the wings. Love Clarence.” 

Se ett klipp med Ängeln Clarence HÄR


Filmen kan du se på Juldagen 25/12 på SVT 1 kl. 15.45

Nu har du chansen att vinna ett säsongskort till Landskrona Filmstudio. Tyvärr vet vi i nuläget inte till när, men vi kommer tillbaka och då väntar ett säsongskort om du har tur!

​TÄVLING:

Under sin långa karriär medverkade James Stewart i över hundra filmer och samarbetade med många regissörer. År 1956 spelade han mot Doris Day i en film av Alfred Hitchcock. Filmen börjar i Marocko och slutar i London. I filmen förekommer en sång som är viktig i handlingen och som sedan blev mycket populär. Vad heter sången?

Bland de rätta svaren lottar vi ut 3 säsongskort till Landskrona Filmstudio tillsammans med en tygväska.

Maila in ditt svar tillsammans med namn och adress till
landskronafilmstudio@hotmail.com senast den 28 december. Vinnarna kontaktas personligen och presenteras här på hemsidan den 29 december.
​​