L A N D S K R O N A

f  i  l  m  s  t  u  d  i  o

LUCKA 5
My name is Bond - James Bond
En tillbakadragen amerikansk ornitolog från Philadelphia ligger bakom namnet på en av tidens mest kända gentlemannaagenter. När Ian Fleming skulle skriva sin första roman om tidernas agent och letade efter ett trist namn på sin hjälte, föll blicken en dag på bokhyllan och boken ”Birds of the West Indies” av ornitologen James Bond. Ett kort oromantiskt namn tyckte Fleming, dessutom väldigt maskulint. Perfekt, så fick det bli. I gengäld fick ornitologen fri dispositionsrätt till namnet Ian Fleming. Han fick gärna ge det till någon ovanligt hemsk fågel. 


Fleming skrev tolv Bond romaner och två noveller. Efter hans död 1964 fortsatte andra författare att skriva om Bond.

James Bond, d.v.s 007 klarar det mesta men dock inte covid. Nya filmen ”No time to die” som är den 25:e officiella Bondfilmen i ordningen, skulle haft premiär i april 2020, flyttades till november och nu hoppas vi på april 2021.

Sean Connery, som nyss gick bort, är för många den sanne James Bond. Daniel Craig aviserar nu att det är hans sista Bond. Vem skall nu axla denna odödliga superagent? Tidigare har det varit

Sean Connery som gjorde 6 filmer
George Lazenby gjorde 1 film
Roger Moore gjorde 7 filmer
Timothy Dalton gjorde 2 filmer
Pierce Brosnan gjorde 4 filmer
Daniel Craig har gjort 5 filmer med nya filmen

Och visst har det skett en del utveckling filmmässigt under alla dessa år. Se bara på inledningen till ”Älskade spion” från 1977… och jämför med nya filmen ”No time to die” från 2020.
Se inledningen på "Älskade spion" HÄR
Se en trailer för "No time to die" HÄR 


1970 - 2021

51 år