1970 - 2021

51 år

L A N D S K R O N A

f  i  l  m  s  t  u  d  i  o

LUCKA 6

Bokhandel och film
På vänstra stranden i Paris, med utsikt över Notre Dame, ligger en känd bokhandel. Den heter Shakespeare and Company och den startades redan 1919 av amerikanskan Sylvia Beach fast på en annan plats i Paris. Tanken var att sälja, marknadsföra och låna ut engelskspråkig litteratur, men bokhandeln blev snart en kulturell institution och en mötesplats för engelskspråkiga författare i Paris. Andra världskriget satte stopp för verksamheten men på 1950-talet öppnade den igen på nuvarande plats.


I Shakespeare and Company har man ibland föredrag och författaruppläsningar och just detta händer i filmen ”Bara en dag” då Ethan Hawkes karaktär läser ur sin bok. I Woody Allens film ”Midnatt i Paris” gör huvudpersonen Gil, spelad av Owen Wilson, med sina författardrömmar självklart ett besök i bokhandeln. Även den glada matlagerskan Julia Child, gestaltad av Meryl Streep i ”Julie & Julia”, gör ett besök här i sin jakt på franska kokböcker på engelska.

En som drömmer om att åka till Paris är bokhandelsbiträdet Jo Stockton. Plötsligt en dag blir hennes bokhandel i Greenwich Village i New York invaderad av modeller, en fotograf och modetidningens viljestarka chefredaktör som bestämt sig för att årets kvinnliga look ska vara den intellektuella. Fotomodellerna skall alltså posera bland böcker. Jo blir arg och förtvivlad över röran de ställer till med, men hon blir på kuppen upptäckt av fotografen som tycker att hon har ett intressant ansikte. Inte så konstigt, Jo spelas av Audrey Hepburn. Hon går då motvilligt med på att bli modell och får äntligen åka till sina drömmars Paris, där hon gör succé i de vackra kläderna. Dessutom blir det kärlek med fotografen som spelas av Fred Astaire. ”Kär i Paris” heter filmen på svenska, och det kan man ju tolka som man vill. Originaltiteln är ”Funny face”.

Se ett utdrag från filmen "Kär i Paris" HÄR

TÄVLING:
Tidigare låg det en bokhandel bredvid Bio Maxim eller Grand som bion då hette. Kunder var bl.a. läroverkets elever som på den tiden själv fick betala sina läromedel. Vad hette denna bokhandel?


Maila in ditt svar tillsammans med namn och adress till
landskronafilmstudio@hotmail.com senast tisdagen den 8 december.
Vi lottar ut tre DVD av filmen "The Bookshop" bland de rätta svaren. "The Bookshop" skulle egentligen visats i våras men fick ställas in eftersom bio rättigheterna drogs in. Nu har du alltså chans att vinna den.