L A N D S K R O N A

f  i  l  m  s  t  u  d  i  o

LUCKA 7

Utvandrarna i Landskrona
Vid millennieskiftet hade Sveriges television en omröstning om 1900-talets bästa svenska roman. Vilhelm Mobergs utvandrarsvit vann överlägset. Kärleken mellan Karl Oskar och Kristina är den vackraste kärlekshistorien i svensk litteratur. Detta märks också i filmen med Max von Sydow och Liv Ullman i huvudrollerna.

De flesta känner till berättelsen om hur män, kvinnor och barn från Ljuders socken i Småland i april 1850 lämnar sina hem för att med briggen Charlotta avsegla från Karlshamn med New York som destination. Efter tio, ibland svåra veckor på havet nådde de målet. På midsommarafton kunde Karl Oskar från Korpamoen och hans familj gå iland.

Men visste du att när utvandrarna äntligen får land i sikte och ser Amerika, då är det i själva verket Landskronakusten de ser. När Jan Troell 1977 gjorde sin filmatisering av Mobergs verk använde han Landskrona i några scener. Efter de första stapplande stegen på fast amerikansk mark sätter sig Kristina med barnen medan Karl-Oskar letar upp lite mjölk och ett äpple. De njuter sedan av denna första måltid i det nya landet och scenen är inspelad vid gräskullen längst ut på ”Linjen”. Alltså nära där statyn av Selma Lagerlöf nu står. Kanske något att tänka på vid nästa promenad på ”Linjen”.

Jan Troells filmatisering av Mobergs klassiker räknas än idag som ett mästerverk inom svensk film. Just nu visar museet i Trelleborg en utställning om Jan Troell och hans livsverk. Dock är den stängd för tillfället på grund av pandemin.
Se en intervju med Liv Ullman och ett utdrag från filmen HÄR


1970 - 2021

51 år