1970 - 2021

51 år

L A N D S K R O N A

f  i  l  m  s  t  u  d  i  o

LUCKA 8

Romcom
Romantiska komedier – eller romcom som de numera kallas – är en populär genre som kan beskrivas ungefär så här: Två personer träffas och de tycker inte om varandra först. Sedan kommer det problem, men i slutet hittar de tillbaka till varandra. Det är förutsägbart men trevligt att titta på.

Den film som räknas som den första i den här genren är ”Det hände en natt” från 1934 av regissören Frank Capra. Här träffas den bortskämda rikemansdottern på rymmen, spelad av Claudette Colbert, och den charmige journalisten, spelad av Clark Gable, som anar ett scoop. Efter många förvecklingar så … ja, ni förstår.

En rolig bisak med den här filmen är att de två i en scen ska tillbringa natten tillsammans i ett motellrum. De hänger upp en filt för att dela av rummet. Man får då se att när Clark Gable tar av sig skjortan så har han inte någon undertröja inunder, vilket var otänkbart för en amerikansk man på den tiden. Efter det sjönk försäljningen av undertröjor med 75 %. Om inte Clark Gable behöver undertröja, då behöver ingen annan det heller.

Se ett klipp från filmen HÄR