1970 - 2020

50 år

L A N D S K R O N A

f  i  l  m  s  t  u  d  i  o


På måndag den 24 februari visar Landskrona Filmstudio

"Gud finns, hennes namn är Petrunya"

Nordmakedonien är sedan 1993 en ny republik i södra Europa. Efter en lång och seglivad tvist fick republiken sitt nya namn 2019. Mycket gamla är däremot traditionerna i detta land, vilket vi kan se i den nordmakedonska filmen ”Gud finns, hennes namn är Petrunya”. Att männen har makten får Petrunya (Zorica Nusheva) erfara när hon utan att tänka sig för kastar sig in i männens lek. En lek som för männen är blodigt allvar.

Varje år på trettondagen kastar prästen ett kors från bron ner i floden och männen hoppar i för att fånga det. Den som klarar det får lycka och framgång hela året. När Petrunya av en händelse passerar, hoppar hon i det kalla vattnet och hittar korset. Hon vägrar sedan lämna det ifrån sig. En kvinna – vilken skandal! Men varför skulle inte en kvinna få vara lycklig och ha framgång? Petrunya, arbetslös med högskoleexamen, behöver verkligen lite flyt i tillvaron.

Teona Strugar Mitevska, filmens regissör, har fått sin filmutbildning i USA men filmar helst i sitt hemland. Inte utan viss svårighet ibland. Inför inspelningen av ”Gud finns, hennes namn är Petrunya” sökte hon tillstånd att filma i en kyrka. Svaret blev nej. Gud finns och det är en man. Filmen bygger på en verklig händelse, och kvinnan som fångade korset tvingades fly landet. När filmteamet kom till byn där filmen skulle spelas in, var invånarna eniga. Varför göra en film om den tokan? Hon ställde till sådan oordning.

Att bevara den gamla ordningen är det som familjen, staten, kyrkan och lagen vill. Men Petrunya visar att det finns en väg ut. Under hälften av de 24 timmar som filmen utspelar sig sitter Petrunya inlåst på polisstationen, medan lynchmobben utanför blir alltmer hotfull. Vem är det egentligen som är inlåst?


TIPS                                                               2020-01-13

I december hade Filmstudiomedlemmar i Sverige möjlighet att rösta på 2010-talets bästa film på SFF:s hemsida. Många hörde av sig och resultatet kan du se HÄR. De tre första filmerna har Landskrona Filmstudio visat.


Du vet väl att du även kan gå in på tidningen Filmrutans hemsida och se hur recensenterna i Sverige betygsatt aktuella filmer som går och har gått på våra biografer. Klicka bara in på FILMRUTAN.SE och sedan på rubriken Juryn. På deras hemsida kan du också lyssna på intressanta inslag på deras PODD.

UTLOTTNING                                                    2020-02-10
Vid filmen "Mandomsprovet" som vi visade den 10 februari, lottade vi ut tre tygväskor med Sveriges Förenade Filmstudios logga. Följande vinnare grattar vi.


13.30  Lisbet Svensson

16.00  Agnetha Rönbeck

18.30/21.00  Lena Olsson


Nästa film visas den 24 februari.   ÅRSMÖTE

    Landskrona Filmstudios årsmöte

    Tid: Torsdag 12 mars kl. 17.00

    Plats: Landskrona Stadsbibliotek, Regeringsgatan 13


​    Välkommen


SLUTSÅLT

Vårens visningar i Filmstudion är samtliga slutsålda.


Lördagen den 18 januari hade Filmstudion förköp av vårens terminskort. Kön var lång och de första i kön hade stått sedan 07.50! Bilden är tagen 09.15. Tala om succé. Terminskorten 13.30, 16.00 och 18.30 såldes snabbt slut och resterande kort till 21.00 såldes slut vid första visningen. Några fler salonger/platser kan vi inte få.

AKTUELLT