1970 - 2019

49 år

L A N D S K R O N A

f  i  l  m  s  t  u  d  i  o

HISTORIA


Det hela började med en en filmcirkel i TBV:s regi uppe på läroverkets, numera Dammhag-skolans, teckningssal. Det var ett gäng cineaster, lärarna Gunnar Thunberg, Karl-Axel Sand, Leif Landen och filmfantasten Bengt Kadefors, som så​g och diskuterade gamla filmklassiker i 16 millimetersformat. Idén om att starta en filmstudio i Landskrona föddes. Visserligen fanns det 1970 fyra biografer i stan, men utbudet ansågs inte vara det bästa. 


På hösten 1970 var det filmstudiopremiär på Sagabiografen, numera restaurang. I Landskronaposten kunde man se rubriken "Filmstudion succé -FULLSATT". Det var flera som inte fick plats. Premiärfilm var Jänken av Lars Forsberg. Lars deltog också i en debatt efter filmen. Efteråt bildades Landskrona Filmstudio. Intresset för filmstudion var större än någon trott. 


Efter dryga fem år på Saga flyttade filmstudion till Rio på Järnvägsgatan. Första filmen på Rio var Moment 22. Samarbetet med Rio varade fram till hösten 1983 då bion lades ner. Filmstudion flyttade då över till Bio Maxim (f.d. Grand), stadens äldsta biograf. Lokalen skulle egentligen ha blivit saluhall, men projektet gick i stöpet eftersom slaktarna inte ville betala hyra, då det var gratis att stå på torget, och det är vi glada för idag. Första filmen på  Maxim var Woody Allens Manhattan.


Filmstudion har under åren haft tre olika ordföranden. Först Bertil Lindgren som efterträddes av Bengt Kadefors. Nuvarande ordförande är Eva Lindfors. Vi får inte heller glömma Arnold Öhgren på TBV som var med från starten och som la ner hela sin själ i filmstudion och sedan hans dotter Marie Öhgren som fortsatte i hans spår.


Filmstudion har besökts av filmskapare som berättat om sina filmer. Filmstudion har också deltagit i Landskronadagarna med specialvisningar. 


Under alla år har filmstudion varit en mötesplats för Landskronaborna, och glädjande nog många från grannkommunerna. Filmintresserade har träffats på lördagseftermiddagarna klockan tre för att skratta, bli rörda eller upprörda i biomörkret och kanske byta några ord i foajén före och efter filmen. 


Bio Maxim har under hösten 2014 byggts om och ägs och drivs idag av Svenska Bio. Den stora salongen med 130 platser har delats upp i tre mindre salonger. Och Filmstudion lever naturligtvis vidare. Nu med mindre salonger och istället fler visningar och annan tid. Hoppas vi träffas där i biomörkret.


(sammandrag av två artiklar skrivna av Gunnar Thunberg och Eva Lindfors)​


OM OSS


Landskrona filmstudio har som mål att visa intressanta filmer som både roar och berör. Vi vill vara ett komplement till den kommersiella bion och visa filmer från många olika länder och kulturer.

Vi låter våra medlemmar betygsätta varje film, från 1 till 5. Resultatet visas här på vår hemsida vid respektive film under fliken FILMPROGRAM.​


Landskrona filmstudio är ​ansluten till Sveriges Förenade Filmstudios (SFF) vars främsta syfte är att sprida värdefull film till alla delar i landet. Du kan läsa mer på SFF:s hemsida


Sveriges Förenade Filmstudios ger också ut en egen filmtidning, Filmrutan. Tidningen, som är Sveriges äldsta filmtidskrift, ger plats för essäer, analyser, kommentarer, filmhistoria och filmskådespelare.

Filmrutan kommer ut med 4 nummer/år. Läs mer HÄR om hur du prenumererar.