1970 - 2024
54 ÅR

L A N D S K R O N A

f  i  l  m  s  t  u  d  i  o

Betyg  4,1  (278) 

VIVA

regi: Paddy Breathnach - Kuba (Irland) 2015 - 1:40


Jesus lever i skuggan - han är en doldis i jämförelse med sina skamlösa arbetskamrater på en nedgången drag queen klubb i Havanna. Men i hemlighet drömmer han om att själv stå i strålkastarljuset och med hjälp av den erfarna klubbägaren Mama, får han chans att börja uppträda på baren. Jesus förvandlas till Viva när han kliver ut på scen och trollbinder publiken. Allt går äntligen bra för Jesus, tills den dag hans sedan länge frånvarande pappa oväntat dyker upp. Jesus blir tvungen att göra ett livsavgörande val.

THE SALESMAN

regi: Asghar Farhadi – Iran 2016 - 2:04


​Emad och Rana tvingas lämna sin bostad då ett renoveringsarbete i en närliggande byggnad äventyrar deras säkerhet. De flyttar in i en tillfällig lägenhet i Teherans centrala delar. En incident knuten till lägenhetens förra ägare kommer dramatiskt att förändra det unga parets liv.

Filmen vann en Oscar för bästa utländska film 2017.

Hösten 2017 visade vi följande filmer

 20/11

QUEEN OF KATWE

regi: Mira Nair – Uganda (USA) 2016 – 2:04


Queen of Katwe berättar historien om schackundret Phiona Mutesi. Uppväxt i slummens Uganda finner Mutesi en väg från fattigdom till berömmelse genom sin skicklighet i spelet schack. Filmen är baserad på den verkliga historien om Phiona Mutesi och hennes resa för att bli en av Ugandas bästa schackspelare genom tiderna.

Betyg  2,9  (259)

Betyg  4,4  (247)

 25/9  

 6/11  

FRANTZ

regi: François Ozon – Tyskland/Frankrike 2016 – 1:53


Frantz berättar historien om Anna Hoffmeister, en ung tyska vars fästman Frantz, dödats i striderna mot Frankrike under första världskriget. När den mystiske fransmannen Adrien en dag lägger blommor på Frantz grav väcks starka känslor och passion.

 4/12 

Betyg   4,4  (228)

   9/10   

Betyg  3,6  (251)

FILMPROGRAM

LÄXAN

regi: Kristina Grozeva och Petar Valchanov  –
​        Bulgarien 2014 – 1:51


När den bulgariska läraren Nadezhda upptäcker att en av hennes elever har stulit pengar från en plånbok i klassrummet, läxar hon upp klassen om bristande moral. Kort därefter får hon veta att hon och hennes man är skuldsatta upp över öronen och riskerar att förlora sin bostad. Under några få dagar pressas Nadezhda att ta beslut som varken är riskfria eller moraliskt försvarbara.

AGNUS DEI

regi: Anne Fontaine - Polen 2016 – 1:55


Året är 1945. Mathilde, en ung fransk läkare, jobbar för Röda korset i Polen för att hjälpa överlevande från andra världskriget. En dag kommer en polsk nunna och ber Mathilde om hjälp. Hon blir ledd till ett kloster där hon får träffa ett flertal gravida nunnor som blivit våldtagna av en grupp sovjetsoldater. Medan de förtvivlade nunnorna kämpar med att kunna acceptera sin graviditet så vänder sig klostret nu till Mathilde för hjälp och hon blir deras sista hopp.

 23/10 

Betyg  4,2  (257)