1970 - 2024
54 ÅR

L A N D S K R O N A

f  i  l  m  s  t  u  d  i  o

GUD FINNS, HENNES NAMN ÄR PETRUNYA

regi: Teona S Mitevska – Nordmakedonien 2019 – 1:40


I den lilla nordmakedonska staden Stip är det tradition att prästen varje januari kastar ett träkors i floden. Hundratals män kastar sig efter korset och den som lyckas fånga det garanteras lycka och välgång. Just detta år får Petrunya ett ryck och dyker ner i vattnet och lyckas ta korset före alla andra. Det är första gången en kvinna ger sig in i leken och reaktionerna är våldsamma. Men Petrunya står på sig. Hon har tagit korset och vägrar lämna det ifrån sig

Betyg   3,8 

SORRY WE MISSED YOU

regi: Ken Loach - Storbritannien 2019 – 1:40


Sorry We Missed You är historien om arbetarklasskillen Ricky vars mål är att starta eget och kunna köpa en bostad till sin familj. Första steget är att investera i en skåpbil för att köra ut varor, men livets realiteter hinner snart ikapp den strävsamma familjen.

FLYKTEN FRÅN DDR

regi: Michael Herbig – Tyskland 2018 – 2:05


​​Detta är den sanna historien om de östtyska familjerna Strelzyk och Wetzel som i september 1979 skapade stora rubriker över hela världen. I hemlighet ägnade de lång tid åt att själva sy och snickra ihop en luftballong för att försöka fly från diktaturens DDR till friheten i väst. En våghalsig plan där både förberedelserna och själva färden satte allas liv på spel. Jagade av den största styrka Stasi kunnat mobilisera blir familjens plan en kamp mot klockan.

 24/2 

FILMPROGRAM

  Visas

hösten

2021

SMÄRTA OCH ÄRA

regi: Pedro Almodovar – Spanien 2019 – 1:53


Salvador har nått stora framgångar i livet och nu ska en av hans gamla filmer få nypremiär. Men han plågas av diverse krämpor och än mer av en tomhetskänsla. Vad betyder yrkesframgångar? Ska man underkasta sig pretentiösa intervjuer och tröttsamt smicker? I jakten på livets mening drömmer sig Salvador tillbaka till barndomen, fattig på pengar men rik på kärlek från hans viljestarka mamma. Han minns pojkårens upptåg och de första aningarna om attraktion till det egna könet.

Betyg  4,5

MANDOMSPROVET

regi: Mike Nichols – USA 1967 – 1:45


​21-årig student förförs av sin fars affärspartners hustru, samtidigt som han dejtar hennes dotter. Sjufaldigt Oscarsnominerad 60-talsklassiker med Dustin Hoffman i sin genombrottsroll och Anne Bancroft i sin mest kända. Hyllad generationsskildring till tonerna av Simon & Garfunkel, som skrev "Mrs. Robinson" särskilt för filmen. 

Våren 2020 visade vi följande filmer

  10/2   

  3/2   

Betyg  4,0

 9/3 

Betyg  3,6

AND THEN WE DANCED  (Guldbaggevinnare)

regi: Levan Akin – Sverige/Georgien 2019 - 1:45


Merab dansar i det georgiska nationalkompaniet med sin partner Mary och drömmer om en plats i huvudkompaniet. Tillvaron vänds upp och ner när den karismatiske Irakli ansluter och blir hans största rival men även hans största åtrå. Merab måste nu välja om han ska följa sitt hjärta och bryta sig loss från den konservativa miljön och därmed riskera att förlora allt han har kämpat för.

  20/1  

  Visas

hösten

2021

Betyg  3,2

SIR

regi: Rohena Gera – Indien 2018 – 1:39


Ratna från en fattig by på den indiska landsbygden drömmer om att designa kläder, en så gott som omöjlig dröm för någon från en lägre kast. Hon jobbar i storstaden Mumbai som hembiträde åt Ashwin, son till en av stadens rikaste familjer. Från Ratnas perspektiv har Ashwin allt. Rikedom, jobb, frihet. Men varför ser då Ashwins ögon alltid så ledsna ut? Ögonen börjar dock se aningen gladare ut när de tittar på Ratna.