1970 - 2024
54 ÅR

L A N D S K R O N A

f  i  l  m  s  t  u  d  i  o

27/4   

13/4   

23/3   

  9/3   

23/2   

Betyg  3,7  (136 röster)

Betyg  4,1   (154 röster)

Betyg  4,0  (168 röster)

Betyg  3,8  (131 röster)

Betyg  4,0  (153 röster)

Betyg  4,4  (163 röster)

The Lunchbox

regi: Ritesh Batra - Indien 2013 - 104 min


​Ett misstag kan vara det bästa som hänt dig. The Lunchbox är en underbar feelgood film som har fascinerat människor i hela världen. I Mumbais intensiva storstadsmyller sammanför en fellevererad lunchlåda två mycket olika öden. Den lite småsura och pensionsmogna änklingen Sajaan tar av misstag emot den lunch som hemmafrun Ila har förberett för sin man. Den himmelska måltiden blir början på en humoristisk och rörande brevväxling i en låda full av överraskande lunch. 

Sådan far, sådan son

regi: Hirakazu Kore-eda - Japan 2013 - 120 min


​Ett familjedrama som hyllats världen över och som vann juryns pris i Cannes. Två familjer från olika samhällsklasser får beskedet att deras söner, nu sex år, förväxlats vid födseln. Sjukhusledningen tar på sig ansvaret och råder dem att byta tillbaka barnen. Men hur byter man barn?

Still life

regi: Umberto Pasolini - England 2013 - 92 min


​En medelålders kommunalanställd har som uppgift att ordna begravningar till personer som saknar anhöriga. I hans arbete ingår även att söka efter närstående, något han tar på största allvar. Hans liv kretsar kring arbete. Han arbetar ensam, bor ensam och äter ensam. En dag kallas han till ett dödsfall som skett i en lägenhet mitt emot hans egen. När han drar gardinen åt sidan och tittar ut genom fönstret ser han sitt eget liv som en spegelbild av den avlidnes. 

Muren

regi: Hany Abu-Assad - Palestina 2013 - 96 min


​Huvudpersonen i Muren är Omar, en ung palestinsk bagare som ständigt bryter mot lagen genom att med fara för sitt liv klättra över Israels höga separationsmur, eftersom hans flickvän bor på andra sidan om Västbanken. På nätterna riskerar han sitt liv i ännu högre grad. Som medlem av en grupp frihetskämpar utför han och några barndomsvänner ständigt attentat mot israelisk militär. Efter att ha arresterats för mord går han med på att bli angivare åt israelerna.

Ida

regi: Pawel Pawlikowski - Polen 2013 - 80 min


​Efter att ha förlorat sina föräldrar under andra världskriget, växer Anna upp i ett kloster på landsbygden i det tidiga 60-talets Polen. Hon förbereder sig för ett liv som nunna. Abbedissan insisterar på att Anna tar kontakt med sin enda levande släkting. Anna lär kända Wanda, en frigjord intellektuell som arbetar som domare och i hemlighet försöker utplåna smärtsamma minnen med hjälp av sprit och sex.

100 steg från Bombay till Paris

regi: Lasse Hallström - England 2014 - 122 min


​Filmen utspelar sig i södra Frankrike där en nyinflyttad indisk familj öppnar en indisk restaurang bara 100 foot från en restaurang belönad med en stjärna i Michelin-guiden. En kulinarisk kamp påbörjas mellan restaurangerna och utmanar familjekänslan, lojalitet och kärlek.

  9/2   

Våren 2015 visade vi följande filmer

FILMPROGRAM