1970 - 2024
54 ÅR

L A N D S K R O N A

f  i  l  m  s  t  u  d  i  o

FÖROLÄMPNINGEN

regi: Ziad Doueiri – Libanon 2016 – 1:52


Den palestinske flyktingen Yasser är byggförman i ett hus där de boende är kristna libaneser. Bland dem finns mekanikern Toni och hans gravida fru. De två männen utbyter förolämpningar, varpå osämjan övergår i rena våldsamheter. När det blir rättsfall av konflikten konfronteras båda med sina egna fördomar, samtidigt som fallet uppmärksammas på nationell nivå.

Betyg  

COLETTE

regi: Wash Westmoreland – Storbritannien 2018 - 1:51


Få har chockat sin samtid som Colette under förra seklets början.

Hon bryter sig fri från alla tidens konventioner. Tjugo år gammal gifter hon sig med bokförläggaren Willy, som snart upptäcker sin intelligenta hustrus författartalang. Att skriva under eget namn går inte för sig för en kvinna, så Willy tar åt sig äran av Colettes första bok om unga Claudine och tvingar henne att skriva fler. De är snart Paris mest omsusade kändispar, som delar samma älskarinna medan Colette beskriver deras eskapader i Claudine-böckerna. När hon inleder en skandalös relation med den kostymklädda markisinnan de Belbeuf blir det början till hennes verkliga frigörelse.

Betyg  3,8  (338) 

 25/3 

VÄNNER FÖR LIVET

regi: Cesc Gay – Spanien 2016 – 1:48


Julian bor i Barcelona med sin boxer Truman och gör sitt yttersta för att hålla humöret uppe trots att han är dödssjuk i cancer. När barndomskompisen Tomás korsar hela jordklotet för att återse Julian efter många år isär, får de en sista chans att återuppta den vänskap som nästan gått förlorad. Det blir fyra dagar som Julian inte hade kunnat leva utan och som Tomás aldrig kommer att glömma.

Betyg  3,1  (359)

  25/2   

 11/3 

Betyg  4,1  (378)

Recensioner

finns ej

  28/1  

Betyg  3,9  (354)

SHOPLIFTERS

regi: Hirokazu Kore-eda - Japan 2018 – 2:01


Efter en av sina snattningsrundor tillsammans med sin son upptäcker Osamu en övergiven flicka som står och fryser i kylan. De tar hand om henne och släpper in henne i familjen. Trots att de är fattiga och knappt har mat för dagen så har de det ändå ganska bra tillsammans. Ända tills en oväntad händelse avslöjar gömda hemligheter och sätter deras sammanhållning på hårda prov.

ALLT FÖR MIN SON

regi: Xavier Legrand – Frankrike 2017 – 1:33


​​Mitt i en skilsmässa beslutar Miriam Besson att be om ensam vårdnad för sin son för att skydda honom från en far som hon anklagar för våld. Domstolen beslutar om en delad vårdnad, som fadern avser att missbruka. Julien Besson kommer att bli gisslan mellan sina föräldrar och kommer att göra allt för att förhindra att det värsta händer.

  8/4 

Betyg  4,0  (337)

Betyg  4,4  (322)

WHITE SUN

regi: Deepak Rauniyar – Nepal 2016 – 1:29


​Sonen återvänder till sin isolerade hemby för att begrava sin far. Enligt traditionen måste kroppen bäras ut genom fönstret och inte genom dörren. Därefter väntar den strapatsrika klättringen på den slingriga stigen nedför berget. Men det är egentligen inte de fysiska svårigheterna som är svårast att forcera. Filmen berättar om den komplexa vardagen i ett land som slits mellan tradition och förändring, i skuggan av inbördeskriget och Himalayas toppar.

  11/2   

FILMPROGRAM

Våren 2019 visade vi följande filmer