1970 - 2024
54 ÅR

L A N D S K R O N A

f  i  l  m  s  t  u  d  i  o

9 oktober

Brighton 4:e gatan

Den gamle brottningsmästaren Kakhi lämnar sin sjuka hustru och älskade hund i Tbilisi i Georgien för att besöka sonen Soso i Brighton Beach i Brooklyn, en stadsdel till stor del befolkad av rysktalande immigranter från det forna Sovjetunionens alla hörn. På plats i New York får han veta att Soso inte studerar medicin som planerat, utan istället sliter hårt som flyttkarl. Han har dessutom dragit på sig stora spelskulder hos en rysk gangster. Khaki beslutar sig för att hjälpa sin son ur knipan.


"Trovärdigheten får ett extra lyft av den nallebjörnsliknande Tedaishvili i huvudrollen. Liksom rollfiguren är han en före detta olympisk mästare i brottning som plockade guldmedaljer vid OS 1972 och 1976." 

Stefan Hedmark, Aftonbladet

 

  Land: Pakistan

  Produktionsår: 2022
  Regissör: Saim Sadiq

  Medverkande

  Ali Junejo

  Rasti Farooq

  Alina Khan
  Språk: Punjabi, Urdu​
  Speltid: 126 min


6 november

Close

De två trettonåringarna Léo och Rémi är bästa vänner. Vi följer dem under idylliska sommarlovsdagar då pojkarna är oskiljaktiga. Den sommaren visar sig vara ett sista farväl till barndomens oskuldsfulla lekar. När hösten kommer förändras allt då Léo och Rémi börjar högstadiet. Deras tidigare så otvungna vänskap bedöms och värderas av de andra eleverna. Under det sociala trycket börjar pojkarna glida isär. Close är en film om vänskap och utanförskap. Med precision skildras hur gruppens påverkan kan få individen att överge sina ideal för att passa in.


"Close ger oss inga självklara svar på stora frågor eller problem som löses i slutet. Det är en tragisk historia med en glimt av hopp i slutet, en påminnelse om hur skör oskuldsfulla barns relationer är och vikten av att bevara dem så länge som möjligt."   Andreas Samuelson, MovieZine

 

  Land: Belgien

  Produktionsår: 2022
  Regissör: Lukas Dhont

  Medverkande

  Léa Drucker

  Eden Dambrine

  Gustav De Waele
  Språk: Franska, Flamländska
  Speltid: 105min


 

  Land: Georgien

  Produktionsår: 2022
  Regissör: Levan Koguashvili

  Medverkande

  Levan Tediashvili
  Giorgi Tabidze

  Kakhi Kavsadze
  Språk: Georgiska, Ryska
  Speltid: 95 min


Betyg  3,4  (316)

FILMPROGRAM

4 december

Madeleine och taxichauffören

Det är en ovanligt dålig dag på jobbet för taxichauffören Charles. Trafikanmärkningar, trasslig ekonomi och skakigt äktenskap hänger över hans huvud som ett mörkt moln. Så stress är bara förnamnet på vad han känner när hans senaste kund insisterar på en lång omväg med flera stopp. Men den eleganta äldre kvinnan i bilen börjar berätta om sitt liv. Madeleines historier ger Charles något annat att tänka på. Irritationen är snart som bortblåst. Taxibilen för det omaka paret på en resa bakåt i tiden som ger nya perspektiv på nuet. 


"Det är nästan häpnadsväckande hur en simpel film om en taxichaufför som kör runt en 95-årig dam i Paris kan framkalla så många känslor. Liksom ett samtal med någon i den äldre generationen kan i teorin låta stentrist men väldigt snart inser man hur många spännande historier ett så långt liv kan erbjuda." ​  Andreas Samuelson, MovieZine

20 november

Joyland

I en av årets mest poetiska filmbilder kör Haider hem på mopeden i Lahore-natten med en tremeters pappdocka på styret. Dockan föreställer Biba, den stora stjärnan på den erotiska nattklubb där Haider fått jobb som bakgrundsdansare. Haider är gift i ett arrangerat äktenskap, men både han och frun Mumtaz besväras av de genusrelaterade krav som finns i familjen.  Vid premiären i Cannes tilldelades filmen både queerpalmen och jurypriset i sektionen Un Certain Regard. I Pakistan blev filmen däremot först totalförbjuden, men efter en kampanj på sociala medier släpptes censuren i de flesta regionerna. 


"Filmen visar på vilken negativ inverkan rädsla för skandaler och fastklängande vid meningslösa regler har inte bara på den som tvingas förtrycka sin sanna natur, utan på alla individer runtomkring. Joyland är både rolig och sorglig, och respektfullt berättad med mycket värme och ömhet. Framför allt ger den en ärlig och nyanserad bild av alla inblandade utan att vara språkrör för någon specifik demografi."

​Annika Andersson, MovieZine

Betyg  4,7  (332)

25 september

Den tysta flickan

Den tysta och försummade flickan Cáit skickas bort från sitt dysfunktionella hem för att leva med en fosterfamilj under sommaren. På den irländska landsbygden börjar hon sakta blomma ut då hon möts av ömhet och kärlek som hon aldrig tidigare upplevt. Men i ett hem, till synes i avsaknad av hemligheter, vilar en smärtsam sanning.
En fåordig, poetisk pärla om sorg som hittar raka vägen in i hjärtat.


"Den tysta flickan är en film som handlar om ingenting, men som innehåller allt. Den är som att försöka hålla ett minne i handen, en känsla av en tid som gick fort, som försvann men som sitter kvar någonstans i en när man blundar. Det går inte riktigt att berätta, inte att peka på något som hände, men det hände."   Julia Skott, Svenska Dagbladet

Betyg 4,3  (363)

Betyg  3,3  (376)

 

  Land: Irland

  Produktionsår: 2022
  Regissör: Colm Bairéad

  Medverkande

  Catherine Clinch

  Carrie Crowley

  Andrew Bennett

  Språk: Gaeliska, Engelska
  Speltid: 94 min


 

  Land: Österrike

  Produktionsår: 2022
  Regissör: Marie Kreutzer

  Medverkande

  Vicky Krieps

  Colin Morgan

  Finnegan Oldfield
  Språk: Tyska
  Speltid: 113 min


Betyg  2,9  (355)

 

  Land: Frankrike

  Produktionsår: 2023
  Regissör:  Christian Carion

  Medverkande

  Line Renaud

  Dany Boon

  Alice Isaaz
  Språk: Franska
  Speltid: 91 min


​​Hösten 2023 visade Landskrona Filmstudio följande filmer

23 0ktober

Korsett

Kejsarinnan Elizabeth av Österrike och drottning av Ungern är avgudad för sin skönhet och känd för sitt inspirerande mode. Men år 1877 fyller Elizabeth, även kallad ‘Sisi’, 40 och ses officiellt som en gammal kvinna. Hon kämpar för att uppehålla sin publika image genom att knyta sin korsett hårdare och hårdare.


"Den österrikiska regissören Marie Kreutzer behöver inte jobba ihjäl sig för att vi ska förstå den konservativa miljön och känna hur instängd Elisabeth är i den här formella tillvaron. Vicky Kriep är skicklig i den svåra rolltolkningen där hon spelar en kvinna med få valmöjligheter, men som också är en produkt av ett kungligt liv i rikedom."   

Lars Böhlin, Västerbottens-Kuriren

Betyg  4,1  (342)