1970 - 2024
54 ÅR

L A N D S K R O N A

f  i  l  m  s  t  u  d  i  o

  4/4

THE MAN WHO SOLD HIS SKIN

regi: Kaouther Ben Hania – Tunisien/Libanon 2020 – 1:44

​med bl.a.  Yahya Mahayni, Dea Liane, Koen De Bouw


​​Sam Ali har flytt från kriget i Syrien till Libanon, men ser ingen framtid där. Han drömmer om ett liv i Europa tillsammans med sitt livs stora kärlek Abeer. Plötsligt får han ett oväntat erbjudande. En av världens stora samtida konstnärer vill ställa ut honom som ett levande konstverk med passet intatuerat på ryggen. En biljett till frihet? Eller tvärtom?


​"Flyktingkrisen korsas med en hänsynslös konstvärld."    (TT Nyhetsbyrån)

PIG

regi: Michael Sarnoski – USA 2021 – 1:32

​med bl.a. Nicolas Cage, Alex Wolff, Adam Arkin


En tryffeljägare som lever ensam i Oregons vildmarker måste återvända till Portland och konfrontera sitt förflutna när hans älskade svin kidnappas. ​Det kan låta tramsigt – men tvärtom är ”Pig” en egensinnig och vacker kamp mellan ljuset och mörkret.


"Michael Sarnoskis fina debut låter Nicholas Cage göra något han sällan har chans till – agera utan miner och manér. Den kommersiellt lyckade masken av galenskap kastades bort under inspelningen i Oregons skogar och kvar blev en fantastisk skådespelare ".    (Moviezine)

FILMPROGRAM

Betyg  3,7  (266)

Våren 2022 visade vi följande filmer

MINARI

Regi: Lee Isaac Chung – USA 2020 - 1:55

​med bl.a. : Alan S. Kim, Yeri Han, Noel Cho, Steven Yeun


Jacob och Monica lämnade Korea för möjligheternas land USA, och har tillbringat några motiga år i Kalifornien där barnen Anne och David tillkommit. Nu går familjens flyttlass till Arkansas landsbygd, där Jacob vill försöka sig på att odla koreanska grönsaker. Monica gillar inte sin nya tillvaro i en sliten gammal villavagn, och ser fram emot att hennes mamma Soonja snart ska komma från Korea för att bo hos dem och hjälpa till med barnen. Det visar sig att rappkäftade Soonja med sina egenheter ibland är till mer besvär än hjälp, och sjuårige David tycker ofta mormor är pinsamt koreansk.


"En film man blir alldeles varm i hjärtat av."    (Aftonbladet)

14/3

DE OVANLIGA

regi: Olivier Nakache, Éric Toledano – Frankrike 2019 – 1:54

​med bl.a. Vincent Cassel, Reda Kateb, Hélène Vincent


Bruno tar hand om autistiska unga, Malik hjälper ungdomar från svåra förhållanden att hitta sin plats i tillvaron. De båda vännerna får sin energi av lika delar medmänsklighet och uppfinningsrikedom, och när Maliks vilsna själar hjälper till att ta hand om de autistiska ungdomarna i Brunos vård öppnas nya världar upp för dem alla. Deras insats behövs eftersom ingen annan tycks klara av att ge deras skyddslingar den trygghet och omtanke som krävs.


"Stark skildring av hur två människor kan förändra mångas liv"

 28/3

 25/4

Betyg  3,6  (232)

23/5

  9/5

LITET LAND

regi: Eric Barbier – Burundi 2020 – 1:51

​med bl.a.  Jean-Paul Rouve, Isabelle Kabano, Djibril Vancoppenolle


Tioåriga Gabriel bor i ett litet land omgivet av stora konflikter. Hans barndom i Burundi är omvärldens slitningar till trots sorglös och äventyrlig. Men när oroligheterna i grannlandet Rwanda trappas upp, förändras även Gabriels liv för alltid. ”Litet land” utspelar sig under de blodiga åren i början av 1990-talet då inbördeskriget i Rwanda ledde till ett av de värsta folkmorden i modern historia.  


”Litet land ger ett barns blick på våld och krig."    (DN)

QUO VADIS, AIDA?

regi: Jasmila Zbanic - Bosnien 2020 – 1:41

​med bl.a. Jasna Djuricic, Izudin Bajrovic, Boris Ler, Dino Bajrovic


Bosnien, juli 1995. Aida är översättare för FN i den lilla staden Srebrenica. När den serbiska armén övertar staden söker tusentals medborgare skydd i FN-lägret, bland dem Aidas man och två söner. Alla får inte plats och situationen blir alltmer kaotisk. Från sin position som tolk åt ledningen hör och ser hon vad som är på väg att hända. Men hur långt kan hon gå för att rädda sin egen familj?


"Händelserna är skickligt skildrade genom en kvinnas ögon, en kvinna som står i händelsernas centrum och kan höra maktlöshetens samtal och vädjandena om hjälp."    (Sverige Radio)

Betyg  4,5  (191)

Betyg 4,4  (248)

Betyg  4,2  (258)

Betyg  3,7  (235)