1970 - 2024
54 ÅR

L A N D S K R O N A

f  i  l  m  s  t  u  d  i  o

EN FANTASTISK KVINNA

regi: Sebastián Lelio – Chile - 2017 – 1:40

​Marina, en ung transkvinna i Santiago de Chile, jobbar som servitör men hyser sångambitioner. Hon har en relation med
Orlando, en betydligt äldre man som plötsligt går bort efter att de har firat Marinas födelsedag. Istället för att få sörja sin älskare behöver Marina kämpa för sin rätt att vara sig själv, både mot myndigheterna och Orlandos familj, som inte kan acceptera henne.

SVANEN

regi: Ása Helga Hjörleifsdóttir - Island 2017 – 1:31

Poetisk och rörande uppväxtskildring om 9-åriga Sól som motvilligt skickas till sin stränga mosters gård på den isländska landsbygden. Livet på den gamla gården är långsamt men ändå händelserikt. I början trivs Sól inte, men friheten att vara ute i naturen med fåren och rutinerna passar henne. En gästarbetare kommer till gården och de delar rum, på kvällarna skriver han poesi och hon fascineras. Asta, den vuxna dottern som har återvänt till gården, är olycklig och arg på livet. Hon berättar för Sól om svanen som bor i den stora sjön uppe i bergen och får människor att drunkna. Filmen är vackert och begåvat regisserad av debuterande Ása Helga Hjörleifsdóttir.

VÅR NYA FRÖKEN

regi: Jan Hrebejk – Slovakien 2016 – 1:42

​Tjeckoslovakien 1983. Danka och hennes klass-kamrater har fått en ny klassföreståndare efter lovet med ett eget slags förmånlig pedagogik på agendan. Den nya lärarinnan har nämligen en helt egen syn på samverkan mellan hem och skola. Tjänster och gentjänster visar sig utgöra några av hörnstenarna i fröken Drazdechovás pedagogik. Barnen, och inte minst deras föräldrar, blir snart varse att utförda hushållssysslor och uträttade ärenden belönas med fördelar i skolan. Men alla föräldrar vill inte acceptera den nya läroplanen.

Betyg  3,8  (290)   

Betyg  2,5  (302)

Betyg  4,5  (305) 

  24/9  

   3/12

FILMPROGRAM

    8/10   

I AM NOT A WITCH

regi: Rungano Nyoni – Storbritannien/Zambia - 2017 – 1:33

Nioåriga Shula anklagas för häxeri och tvingas välja mellan att förvandlas till en get eller att skickas i häxläger. Hon väljer det senare. Walesisk-zambiska Rungano Nyonis extraordinära långfilmsdebut tar sig an såväl zambisk tradition som västerländsk exotifiering med en god portion humor och skärpa.

Hösten 2018 visade vi följande filmer

  5/11 

Betyg  3,6  (324)

Betyg  4,4  (315)

VAD SKA FOLK SÄGA

regi: Iram Haq – Norge - 2017 – 1:46

​Sextonåriga Nisha bor i Oslo och lever ett dub
belliv. Hemma följer hon strikt familjens pakistanska traditioner, men med sina vänner lever hon ett vanligt tonårsliv. När hennes pappa kommer på henne med att ha en pojkvän, skickas hon till Pakistan, ett land där hon aldrig tidigare varit. Berättelsen är baserad på regissören Iram Haqs egna erfarenheter.  

 19/11 

 22/10

Betyg  2,8  (296) 

GUERNSEYS LITTERATUR- OCH
​POTATISSKALSPAJSSÄLLSKAP

regi: Mike Newell – Storbritannien 2018 – 2:04

Den karismatiske författaren Juliet får ett brev från en medlem av en mystisk litteraturklubb startad på den nazi-ockuperade ön Guernsey. Nyfiken på vilka som ligger bakom brevet bestämmer hon sig för att besöka ön. Där möter hon de härligt excentriska medlemmarna i Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap, inklusive Dawsey, den lite mystiska men fascinerande mannen som skrivit brevet. Allteftersom krigstidens hemligheter uppenbaras blir Juliet alltmer fäst vid ön, bokklubben och Dawsey vilket kommer att förändra hennes liv för alltid.