1970 - 2024
54 ÅR

L A N D S K R O N A

f  i  l  m  s  t  u  d  i  o

HIT THE ROAD

regi: Panah Panahi – Iran 2021 – 1:33

​med bl.a. Pantea Panahiha, Hasan Majuni, Rayan Sarlak


En kärleksfull men kaotisk familj är på en bilresa genom ett bergigt landskap. I baksätet sitter pappan med benet i gips, men är benet verkligen brutet? Mamman håller humöret uppe, men har inte långt till tårar. Barnet exploderar plötsligt ut i någon slags bilkaraoke. Hunden verkar inte må bra, och alla börjar gå varandra rejält på nerverna. Alltmedan den äldre sonen inte säger ett ljud och vi undrar vart de är på väg.


"Roligt, rörande och excentriskt, i makalösa miljöer."    (Aftonbladet)

MINA BRÖDER OCH JAG

regi: Yohan Manca – Frankrike 2021 – 1:48

​med bl.a. Maël Rouin Berrandou, Judith Chemla, Dali Benssalah


En lång och varm sommar har just börjat. Nour bor med sina tre äldre bröder i en fransk kuststad dit turisterna vallfärdar. Själv ska han göra samhällstjänst på sin skola och turas om med bröderna att se efter mamman, som ligger döende i ett rum i lägenheten där de bor. Räkningar ska betalas och alla gör sitt bästa för att resolut och helst så lagligt som möjligt få ekonomin att gå ihop. Men så korsas Nours väg med Sarahs, som håller sommarkurser i opera. Snart finner han sig indragen i en spirande passion som hans bröder nog varken skulle förstå eller acceptera. 


”Det går inte att se denna film utan att bli berörd. En saga mitt i verkligheten."    (Kulturbloggen.se)

24/10

Betyg  2,4  (287)

Betyg  3,1  (324)

FILMPROGRAM

​​Hösten 2022 visade vi följande filmer

26/9

I KOLTRASTENS LAND

regi: Blerta Basholli – Kosovo 2021 – 1:24

​med bl.a. Yllka Gashi, Çun Lajçi, Aurita Agushi


Fahrijes make har varit försvunnen sedan kriget i Kosovo och familjen har det svårt att få vardagen att gå runt. För att tjäna ihop brödfödan startar Fahrije en affärsverksamhet genom att sälja hemmagjord ajvar. Hennes ambitioner och försök till att stärka sig själv och andra kvinnor ses inte med blida ögon i den traditionella patriarkala byn där hon bor. Hon kämpar inte enbart med att hålla sin familj flytande utan även mot ett fientligt samhälle som vill se hennes fall.


"Ibland känns det som att vi i Sverige som inte kommer från länder som drabbats av krig under senaste femtio åren inte inser vilken verklighet många i Europa lever i."    (Kulturbloggen.se)

21/11

EN ANNAN VÄRLD

regi: Stéphane Brizé - Frankrike 2021 – 1:36

​med bl.a. Vincent Lindon, Sandrine Kiberlain, Anthony Bajon


Philippe är vd för ett stort företag. Men bakom den framgångsrika fasaden börjar hans tillvaro att falla sönder. Han ligger i skilsmässa och han kämpar hårt med att hitta ett sammanhang i den verksamhet som han har varit en del av i så många år. Det som brukade ge mening är sedan länge borta och har ersatts av en etik och moral som han inte längre känner igen sig i. Samtidigt har han fått order uppifrån att företaget, trots vinster, måste skära ytterligare i den redan hårt prövade personalstyrkan. Frågan är hur mycket längre han kan gå.


"Med precision och trovärdig psykologi kopplar ”En annan värld” samman den stora samhällsbilden med den lilla inom familjesfären. Resultatet är genialt."    (Sydsvenskan)

FILMTJUVEN

Regi: Pan Nalin – Indien 2021 - 1:50

​med bl.a. : Bhavin Rabari, Richa Meena, Bhavesh Shrimali


När den indiska pojken Samay för första gången hamnar på bio blir han alldeles förtrollad! Mot sin konservative fars vilja beger han sig i hemlighet till den slitna biografen även nästa dag, fast tågresan dit är flera mil lång. Han har inga pengar, men när den snälla biomaskinisten känner den ljuvliga doften från lunchlådan som Samays mor gjort så föreslår han ett byte. Mat mot film! Detta blir början på en vänskap med äventyr, fantasi och skratt som får Samay att skissa upp storslagna men också mycket farliga planer.


"Som en lång kram för alla filmälskare."    (Reel News Daily)  

Betyg  3,8  (314)

5/12

DÖDGRÄVARENS HUSTRU

regi: Khadar Ayderus Ahmed – Somalia 2021 – 1:22

​med bl.a. Omar Abdi, Yasmin Warsame


​​Guled väntar utanför sjukhuset. Har han tur har någon avlidit och Guled och de andra dödgrävarna kan tjäna lite pengar. Inget roligt jobb, men de har varandra. Guled har också Nasra, hustrun som han avgudar. Men Nasra är döende och i behov av en njurtransplantation de absolut inte har råd med. Det finns en lösning, men det vill Nasra inte höra talas om. Istället väljer hon att njuta av varje minut hon har kvar i livet. För Guled däremot finns inga gränser för vad han kan göra för att rädda henne.


​"Ett tillfälle att ta del av en samhällsskildring där livräddande operationer kostar förmögenheter och familjehedern betyder allt."    (Filmeye.se)

 7/11

10/10

Betyg  3,9  (308)

Betyg  3,8  (260)

Betyg  3,5  (266)