SKOLAN VID VÄRLDENS ÄNDE

regi: Pawo Choyning Dorji – Bhutan 2019 – 1:50

​med bl.a. Sherab Dorji, Ugyen Norbu Lhendup, Lhamo Gurung 


Detta är berättelsen om Ugyen Dorji, en ung lärare som drömmer om att bli popsångare och ägnar mer tid åt att vara ute och festa på stadens krogar än att sköta sitt jobb. Skolledningen tröttnar på honom och ger honom ett ultimatum – ta jobb som lärare i Lunana, annars åker du ut. Dorji tackar motvilligt ja och befinner sig snart på sin långa resa till Lunana, vilken avslutas med åtta dagars stenhård vandring uppför bergen. Skolan i Lunana är inte bara den mest avlägsna skolan i Bhutan – det är den mest avlägsna i hela världen.


"Men just då åskådaren tror att man kan lista ut hur filmen kommer att utvecklas och sluta, tar den inte den väg som man kunde ana: det här ju inte Hollywood!"    (Filmeye)

Betyg  3,7  (331)

DEN BLINDA MANNEN SOM INTE VILLE SE TITANIC

regi: Teemu Nikki – Finland 2021 – 1:22

​med bl.a. Petri Poikolainen, Marjaana Maijala


Den blinda mannen som inte ville se Titanic är en aldrig tidigare skådad kärlekshistoria där Petri Poikolainen gör sitt livs roll som mannen som är fånge i sitt eget hem. Fängelsets murar faller då Jaakko beslutar sig för att åka och hälsa på sin kärlek. Det är inget lätt beslut att fatta eftersom Jaakko är blind och förlamad från bröstet ner - och han måste klara resan själv. För att ta sig ända fram så är Jaakko tvungen att förlita sig på fem okända personer och deras hjälp. Vad kan gå fel?


"Ett drama som är bland de starkaste jag sett på länge och skakar om och får oss att både känna och tänka kring livet, döden, de existentiella frågorna och vad det är att vara människa."    (Kulturbloggen.se)

Betyg  3,6  (322)

Betyg  4,3  (375)

Betyg  4,6  (337)

THE LOST KING

regi: Stephen Frears – Storbritannien 2022 – 1:48

​med bl.a. Sally Hawkins, Steve Coogan


År 2012, efter att ha varit försvunna i över 500 år, hittades kung Richard III:s kvarlevor under en parkering i Leicester. Sökandet leddes av Philippa Langley, en amatörhistoriker, vars ihärdiga forskning hade mötts av oförstående från hennes vänner och familj och minst sagt med skepsis av experter och akademiker. The Lost King är den livsbejakande och sanna historien om en kvinna som vägrade att bli ignorerad och som tog sig an landets mest framstående historiker, vilket slutligen tvingade dem att revidera sina slutsatser om en av de mest kontroversiella kungarna i Englands historia.


”Det är en sån film som får en att gå hem och googla lite för att lära sig lite mer om Richard III"    (MovieZine)

VACKRA SJÄLAR

Regi: Bernard Campan, Alexandre Jollien – Frankrike 2021 - 1:32

​med bl.a. : Bernard Campan, Alexandre Jollien


När cykelbudet Igor Parat levererar ekologiska grönsaker på sin trehjuling blir han påkörd av en bil och hamnar i diket. Det är begravningsentreprenören Louis Caretti som kört på honom. En händelse som leder till kontakt. I en likbil ger de sig ut på en omvälvande road trip som får de bägge vännerna att tänka till om sina liv. Temat med handikapp och begravning till trots är det här en feelgoodfilm med både värme och humor.


"En film om hur manlig vänskap växer fram. En underhållande och fin film."    (Kulturbloggen)  

Betyg  3,7  (304) 

27/3

​​Våren 2023 visade vi följande filmer

27/2

DRÖMMANNEN

regi: Maria Schrader - Tyskland 2021 – 1:48

​med bl.a. Maren Eggert, Dan Stevens


Alma arbetar som forskare på det berömda Pergamonmuseet i Berlin. För att kunna få fortsatt forskningsbidrag blir hon övertalad till att delta i en extraordinär studie. I tre veckor måste hon leva med en humanoid robot speciellt anpassad till hennes individ och behov, och vars artificiella intelligens är designat till att vara den perfekta livspartnern för henne. Alma möter Tom, en maskin i människogestalt av en helt ny klass, skapad enbart för att göra henne lycklig.


"Titeln Drömmannen må låta smörig, men detta tyska Oscarbidrag har flera bottnar och är under sin förledande rom-com-yta oväntat underfundig och filosofisk."    (Filmeye)

30/1

FILMPROGRAM

BOY FROM HEAVEN

regi: Tarik Saleh – Sverige 2022 – 2:01

​med bl.a. Fares Fares, Tawfeek Barhom, Mohammad Bakri


​​Fiskarpojken Adam erbjuds den nästan ouppnåeliga möjligheten att studera vid Al-Azharuniversitetet i Kairo, sunnimuslimernas absoluta maktcentrum i världen. Kort efter hans ankomst till Kairo avlider universitetets överhuvud Shejk Al-Azhar hastigt och Adam kastas ofrivilligt in i en brutal maktkamp mellan den religiösa och politiska eliten i dagens Egypten.


​"Boy from heaven är stiligt berättad och konstant spännande med oväntade thrillervändingar i snart sagt varje scen.."    (DN)

1970 - 2024
54 ÅR

 13/3

17/4

L A N D S K R O N A

f  i  l  m  s  t  u  d  i  o

Betyg  4,6  (303)

13/2