1970 - 2024
54 ÅR

L A N D S K R O N A

f  i  l  m  s  t  u  d  i  o

Hemkomsten

regi: Yimou Zhang - Kina 2014 - 102 min


​Under kulturrevolutionen arresteras Lu. Han lyckas rymma, men när Lu i hemlighet ska träffa sin fru Leng blir han förrådd av sin dotter. I tumultet som uppstår ramlar Leng och slår i huvudet. Efter många år i fängelse återvänder Lu till sin familj, men Leng har drabbats av minnesförlust och känner inte längre igen honom. Lu står nu inför utmaningen att återerövra sin bakgrund samtidigt som han måste återuppväcka sin frus minne och försonas med sin dotter. Zhang Yimou återvänder till stämningen i filmer som Ju Dou och Röda lyktan med ett svidande vackert resultat.

Far From Men

regi: David Oelhoffen - Algeriet 2014 - 101 min


​Algeriet 1954. Rebellerna närmar sig och världen utanför är kaos. Under en iskall vinter korsas vägarna för två män vars liv är helt olika. Daru, en tillbakadragen fransklärare, tvingas eskortera Mohamed, en bybo anklagad för mord. Men på vägen mot rättvisan blir de jagade av ett gäng ridande män ute efter summarisk rättvisa. Tillsammans bestämmer de sig för att konfrontera det okända för att återfå sin frihet.

Stilla Hjärta

regi: Bille August - Danmark 2014 - 97 min


​Tre generationer samlas i föräldrahemmet under en helg. Systrarna Sanne och Heidi har accepterat sin sjuka mammas önskan att få dö innan hennes sjukdom förvärras. Allteftersom helgen fortskrider blir moderns önskan dock allt svårare att hantera och gamla konflikter kommer upp till ytan. Stilla hjärta mottogs med stående ovationer vid världspremiären vid San Sebastian 2014 och rosades av en internationell kritikerkår. Paprika Steen belönades med priset för Bästa kvinnliga skådespelare.

 21/9  

Wild Tales

regi: Damián Szifron - Argentina 2014 - 115 min


​Livet är fyllt av orättvisor och det gör människor både stressade och deprimerade. För vissa brister det. Detta är en film om just dem. Almodóvar möter Tarantino i en färgglad, rolig och helt oemotståndlig episodfilm som tagit världen med storm. Och det är just Pedro Almodóvar som producerat Damián Szifrons uppslagsrika energibomb där hämnden är det återkommande temat.

Betyg  3,8  (174 röster)

Betyg  3,6  (142 röster)

Timbuktu

regi: Abderrahmane - Mauretanien 2014 - 97 min


​Ett gäng pojkar spelar fotboll på en sandig plan i Timbuktu. Men spelet sker utan fotboll. Timbuktu har tagits över av religiösa fundamentalister och allt är förbjudet. Staden är tyst, gatorna tomma, det enda som hörs är jihadisterna som åker runt för att ropa ut nya alltmer absurda förbud och påbud. I utkanten av staden lever Kidane och Satima ett fridfullt liv lyckligt förskonade från ockupanternas framfart. Men en olyckshändelse med tragiska följder förändrar deras öde och de kan inte längre skydda sig från den nya regimens skoningslösa lagar.

Betyg  4,1  (174 röster)

 19/10  

FILMPROGRAM

30/11   

Betyg  3,7   (152 röster)

Hösten 2015 visade vi följande filmer

Betyg  4,4  (200 röster)

 2/11   

 5/10   

Leviatan

regi: Andrej Zvjagintsev - Ryssland 2014 - 140 min


​Nikolaj är en gammal soldat som blivit ensam och nu lever med sin moderlösa son Roma och nya kärleken Lilia i ett vackert trähus som gått i arv. Tiden är dock knapp eftersom den närliggande lilla stadens korrumperade borgmästare bestämt sig för att annektera tomten, riva huset och bygga ett palats till sig själv. Allt i de vackraste, och mest minimalistiska, miljöer man kan tänka sig. En episk film som närapå förbjöds i Ryssland på grund av en ny lag som förbjuder svordomar i konstnärliga verk.

16/11   

Betyg  3,8  (139 röster)