1970 - 2024
54 ÅR

L A N D S K R O N A

f  i  l  m  s  t  u  d  i  o

  16/1  

DEN ANDRA MAMMAN

regi: Anna Muylaert - Brasilien 2015 - 110 min


Den hårt arbetande hushållerskan Val bor hos sina arbetsgivare, en välbeställd familj ur den brasilianska övre medelklassen. Hennes egen dotter har fått växa upp på annat håll. När den snart vuxna dottern plötsligt dyker upp, ställs alla outtalade klassbarriärer som finns i hemmet på ända och kaos uppstår.

Betyg  3,8

27/2 

BLAND MÄN OCH FÅR

regi: Grímur Hákonarson - Island 2015 - 90 min


​I en avlägsen isländsk jordbruksdal lever två bröder som grannar – och bittra fiender. Bägge är fårbönder och varje år tävlar de mot varandra om att vinna det ärofulla första priset för bästa bagge. I över 40 år har de vägrat att tala med varandra. Men så händer det som inte får hända, ett får misstänks ha drabbats av en fruktad fårsjukdom. Efter åratal av krig dem emellan, tvingas bröderna nu att börja samarbeta för att rädda sina hem och djur. De är helt överens om vad som måste göras, även om det innebär att bryta mot lagen.

  13/2   

  30/1   

SAULS SON

regi: Lászlo Nemes - Ungern 2015 - 110 min


Under den ungerske Auschwitzfången Saul Auslanders fasansfulla jobb med att bränna liken av sitt eget folk blir han övertygad om att en av de avrättade är hans egen son. Saul gör allt för att finna en rabbi och ge sin son en värdig begravning.

"​I Sauls ansikte utspelar sig större delen av dramat. László Nemes avstår konsekvent från att försöka gestalta de fasansfulla händelserna i bild. Däremot använder han till fullo den både stämningsskapande men också berättarmässiga möjlighet som ljudbandet utgör. Jag ser inte allt vad som händer omkring Saul och hans kamrater, men jag hör det och bilderna skapas i mitt eget inre. Det är ett oerhört effektivt filmskapande, där Nemes skickligt kommunicerar med åskådaren." (Annika Gustafsson - Sydsvenskan)

Betyg  3,7  

Betyg   3,8

FILMPROGRAM

Betyg  4,3 

Betyg  4,4 

 13/3 

FÄKTAREN

regi: Klaus Härö - Estland 2015 - 90 min


​​En fäktare anländer till en liten by i Estland på flykt från den sovjetiska hemliga polisen. I byn börjar han träna en skolklass i fäktning. Så småningom inbjuds klassen till att delta i en turnering i Leningrad. Ender Nelis, som är fäktare på elitnivå och eftersökt av den ryska säkerhetspolisen, tvingas nu välja mellan att hamna i arbetsläger om han återvänder eller att svika barnen som han blivit något av en fadersfigur för.

Finlands Oscarsbidrag 2016.

FRIHET - DEN BLÅ FILMEN

regi: Krzysztof Kieslowski - Frankrike 1993 - 100 min


​En bil går av vägen och två passagerare dör. Den överlevande från kraschen är en ung kvinna, Julie. De två offren är hennes dotter och man. Julie har förlorat allt och fått hela sin verklighet bortryckt. Men hon har också, genom den tragiska olyckan, uppnått något som skulle kunna kallas frihet?

Betyg  3,6

 27/3 

Våren 2017 visade vi följande filmer

MONSIEUR CHOCOLAT

regi: Roschdy Zem - Frankrike 2016 - 120 min


Den sanna historien om Rafael Padilla aka Chocolat, den första svarta cirkusartisten i Frankrike under tidigt 1900-tal. Han mötte stor framgång men också den mörka baksidan av berömmelse och i en värld där han aldrig blev fullt accepterad på grund av sin hudfärg.